Когато детето ни е увлечeно, заинтригувано или, нека си го кажем направо – влюбено, бързо променя поведението си не само в училище, но и у дома. Само с поглед можем да отгатнем, че за него обичайните ангажименти, домашни, контролни вече не са толкова важни. Пълен хаос в разгара на първия срок!

Сега е моментът да му преподадем важен житейски урок – че успешните хора намират начин да бъдат добри едновременно в няколко неща. Подкрепяме този урок с емпатия и с искрен разговор с нашия ученик, изправен пред непосилната дилема на ученето в корен квадратен с любовните трепети.

Споделяме няколко съвета за ефективна организация на подготовката за училище, дори по време на… любов.

Личният пример

Преди да дадем какъвто и да било съвет, трябва да напомним, че и ние сме били тийнейджъри. Отглеждали сме пеперуди в стомаха и познаваме климата на душевните терзания… (колкото и невероятно да изглежда за нашите деца). Тук на помощ идва споделянето на конкретно лично преживяване – например, колко сме се вълнували, как не сме можели да се концентрираме и как ученето се е оказало далечно занимание за нас в този период. Не пропускаме обаче да отбележим и негативната страна на това преживяване – ниски оценки, които сме поправили с голямо усилие, апатия към света наоколо и всекидневието, което стои като избледнял фон. Тук е моментът да добавим и как все пак сме се справили и сме се върнали към обичайната програма, без да пренебрегваме любовта.

Предизвикателство за ума

Лесно е да се каже, нали? Съзнанието може да бъде контролирано само ако сме достатъчно мотивирани да работим с него и да му задаваме посоки. Посъветваме нашия ученик да отделя по два часа на ден, в които да организира уроците. През това време може да изчисти от ума си всички приятни мисли, на които ще може да се наслади спокойно малко по-късно. Разказваме му, че тази практика е ефективна за различни възрасти, а защо не и че самите ние я прилагаме успешно в различни начинания.

Чучулиги или сови?

Всеки от нас има силен период от денонощието, когато усеща прилив на енергия и може да се концентрира най-пълноценно. Предлагаме една прагматична гледна точка на нашия влюбен ученик, за да намери и използва пълноценно своя най-силен период на концентрация. Оставяме предложението да покълне и не се намесваме, ако видим учебниците отворени дори в полунощ.

Музиката

Ако детето ви обичайно слуша музика, докато учи, го съветваме категорично да избягва любовните песни! Предлагаме на нашия млад меломан неутрален фон за учене, който да го държи фокусиран – например, музика от филми, класическа музика. Доза музикален адреналин с по-динамичен жанр вероятно би „поразмърдала“ ума му. Нека мечтите и вълненията остават за красив финал на времето за учене!

Успехът в очите на любимия човек

Всички искаме да бъдем забавни, интересни и успешни. Децата ни също. Затова опитваме да подскажем на нашия малък мечтател, че няма нищо по-добро от отразения успех в очите на човека, когото харесва. Но че трябва да се потруди и да отдели време за домашните, за уроците и изпитите. Така гради себе си като личност, а личностите винаги са предпочитани и харесвани. Уверяваме нашия тийнейджър, че успехът в училище ще се отрази добре на самочувствието му, както и на възприятието на света към него

 СПОДЕЛЕТЕ

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin