Независимо дали началото на учебната година ви кара да потръпвате от вълнение или от притеснение, тема №1 отново е високият успех на учениците. Като оставим настрана клишетата за информационния век, в който живеем, има смисъл да преразгледаме вариантите за училищната подготовка на децата. Образованието не е като от „нашето“ време, а качествените педагози и технологично подготвените специалисти стават все повече. Стига да знаем къде да ги потърсим…

Защо онлайн ученето е толкова успешен и все по-предпочитан вариант за съвременните деца и техните родители? И как се случва така, че вместо да „разваля“ децата, то повишава успеха им в училище?

 Факт №1: Онлайн ученето дава възможност за гъвкавост

Платформите за онлайн учене в реално време дават възможност учениците, съответно и родителите, да нареждат сами графика си, според останалите отговорности. Така онлайн учителят може да помогне на ученика в предпочитано време. А това безспорно е стъпка към едно осъзнато, отговорно отношение към процеса на обучение, което няма как да не се отрази и на успеха в училище. Богатият избор от актуални курсове в ритъма на учебния процес  дава шанс на учениците и родителите  да избират образователно съдържание – независимо дали това ще е предмет, с който детето среща трудности или любимо хоби като планинското ориентиране, например.

Факт №2: Онлайн ученето отчита индивидуалните нужди на ученика

Всички помним, че сядайки на последния чин в училище, сякаш изчезваме от погледа на учителя и не веднъж се е случвало даден час да мине без каквото и да е наше участие. По правило курсовете с учител онлайн се състоят от малки групи, с персонално внимание към всяко дете и едновременно с това – подготовка с връстници. Процесът стимулира детската проактивност, поддържа любопитството, надгражда уменията, като отчита индивидуалните  темпове на учене – нещо, което в традиционната училищна среда се постига по-трудно.

 Факт №3: Онлайн ученето се развива постоянно

Добрите онлайн платформи са богат образователен ресурс, разполагащ с множество качествено съдържание с различна насоченост. Най-добрите платформи обаче постоянно се развиват, предлагайки на потребителите допълнителни услуги с добавена стойност. Сред тенденциите, които успешно се прилагат вече и в България е персонализираният подход, осъществен с участието на учител онлайн в жива връзка, както и възможността за активно родителско участи и контрол чрез достъп до видео архив на проведените уроци. Живата връзка с учител, постоянната обратна връзка и видео мониторинг, в съчетание с максимално защитената онлайн среда гарантират услуга без аналог, целта на която е качественото израстване на децата.

 

Факт №4: Онлайн ученето образова чрез игра

Игрите провокират емоции по неповторим начин, събуждат състезателния дух у децата и ги стимулират да получават все повече нови знания – подобни игрови инструменти са предпочитан образователен подход в по-нетрадиционна учебна среда, каквато е виртуалната класна стая. Като застъпник на игровия образователен модел, онлайн обученията залагат на него, за да задържат вниманието на учениците, да ги въвлекат емоционално в материята, която се преподава и по този начин да оставят траен спомен в съзнанието им. Резултатът – щастливи, успешни деца, които се учат, докато се забавляват.

Факт №5: Онлайн ученето разкрива нови гледни точки

Обикновено хората имат нужда от усещане за комфорт, за да разкрият и развият уменията си. Учениците не правят изключение. В подходяща онлайн учебна атмосфера децата имат възможност да участват от уюта на собствения си дом и да прилагат коренно различен подход във възприемането на новата информация. Виртуалната класна стая  залага на атрактивни подходи във визуализирането на преподавания материал, включително аудио и видео. А активното участие на децата в урока на живо им дава усещане за ново преживяване и емоционална ангажираност тук и сега.

Опитните педагози са тези, които мотивират учениците да откриват нови познавателни хоризонти, да се осмеляват да задават въпроси и да провокират критичното мислене. Онлайн ученето дава онази мотивация, която осигурява дългосрочни знания, а те лесно се превръщат в ценни житейски умения.

Онлайн ученето в България е нарастваща тенденция, която далеч не измества традиционното образование и нуждата на децата да бъдат в традиционната класна стая. Успехът в живота започва от успеха в училище, а мотивацията и желанието за развитие са добавената образователна стойност, която обучението онлайн, с учител в жива връзка може да даде на едно дете.СПОДЕЛЕТЕ

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin