Учене онлайн

Как да учим ефективно

Все по-често говорим за ефективно учене. Какво представлява то и как да се научим да го прилагаме?

Ученето е процес, при който се опитваме да усвоим информация и да направим асоциативни връзки с материя, която вече ни е позната. За да извлечем максимални ползи от часовете престой над учебниците и книгите, ето няколко полезни идеи, които да имаме предвид:

Сънят е най-добрата основа за нови знания.

Учете отпочинали. Ако сте от хората, които са най-активни вечер, направете всичко възможно да сте в добра кондиция във вашия ползотворен период. Чудесно е, ако сте имали време за 30-минутна дрямка.

Учете на кратки сесии.

Концентрирайте енергия върху определен предмет за около час. Сложете си определена времева рамка, в която да се справите с урока и след кратка пауза да преминете към следващите занимания. Ако оставите урока по география посредата, за да се разнообразите с новите знания по история, доста възможно е в края на деня да не можете да възпроизведете прочетената информация.

Създайте си работно място.

Винаги е приятно да четем урока на дивана, както правим с любимите книги, но така съзнанието ни може да се настрои да мечтае, вместо да попива нови знания. Намерете свой кът, който да ви създава усещане за добра организация и ритъм. Най-важното е да свързвате избраното място у дома с часовете за подготовка и да го използвате по предназначение.

Поставете си конкретни цели.

Независимо дали трябва да научите 20 думи на нов език или да разберете химичните формули в учебника, кажете си ясно какво бихте искали да знаете в края на този ден. Когато установите, че сте успели да усвоите именно тези неща, ще се мотивирате да си поставяте и по-големи цели в бъдеще.

Не се страхувайте от трудните уроци.

Започвайте именно с тях – така ще повишите своята увереност към новите предизвикателства, а и ще възприемете по-пълноценно новите знания. В началото на учебния процес сте по-концентрирани, а съзнанието все още не е заето с новата информация. След като се справите с по-трудната част, останалото домашно ще бъде като детска игра.СПОДЕЛЕТЕ

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin
  1. Ния Балканска

    Точно така!

Вашият коментар

© 2021 Прознание