Началото на учебната година е предизвикателство за повечето ученици. Завръщането в класната стая след дълга ваканция, навлизането в нов материал, та дори срещата с учители и съученици могат да се окажат труден преход за децата, съпътстван от стрес и притеснения. Именно родителите са тези, които могат да предразположат децата и да направят първата крачка към плавното навлизане в учебна среда, което да бъде забавно и ефективно. Ето няколко предложения, които могат да ви вдъхновят:

Опишете на детето какво предстои през новата учебна година.

Притесненията често са свързани с момента, в който се изправяме пред неизвестното. Навлизането в дисциплини като физика и химия например или смяната на учител могат да внесат ненужна тревожност, която не е в полза на учебния процес. Разкажете на вашето дете какво го очаква през годината. Обърнете внимание на това, че новите предмети ще обогатят представата му за света и ще задълбочат знанията му по любима тема (светът на животните, природните явления и т.н.).

Споделете своя опит.

Независимо дали го признава, вашето дете дълго време ще ви приема за най-голям авторитет и пример в живота си. Разкажете му история от вашето детство, в която сте имали подобни притеснения, но сте се справили успешно със ситуацията. Можете да включите забавен момент или любопитна случка, която да покаже, че няма причина да се страхуваме. Всеки човек се изправя пред предизвикателства, които по-късно може да разкаже на своите деца с усмивка.

Направете прехода към училище плавен и увлекателен.

Можете да запишете детето си на преговорен курс по предмет, който му доставя голямо удоволствие или пък създава известно затруднение. И в двата случая детето ще има възможност да навлезе в учебен ритъм, общувайки с учител и ученици по различен начин. Преговорните курсове в онлайн среда поставят ученика в малък екип, давайки му възможност да общува едновременно с връстници и с учител по теми от учебното съдържание. Допълването на знанията с интересни факти и новият прочит на стари теми ще вдъхнат нужната увереност на детето. Входните тестове и първите изпитвания вече няма да изглеждат толкова страшни, когато сме си припомнили материала от предишната учебна година, нали?

Предложете му събиране с приятелите от училище.

Независимо дали ще бъде шумно събиране у дома или импровизиран следобед сред природата, измислете среща, в която детето да общува с близки съученици и да разговаря за началото на учебната година. Сплотяването на колектива винаги е добро начало.

Създайте вълнуващо очакване.

Мисълта за училище може да бъде много по-приятна, ако детето очаква ново бюро, на което да създаде най-добрата рисунка или най-вдъхновяващото есе. Може да си избере маратонки за нов спорт, който ще започне да практикува именно сега. Тези изненади зависят от вас! Направете началото на новата учебна година период на вълнуващи моменти, които отварят нови хоризонти в живота на вашето дете.



СПОДЕЛЕТЕ

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin