Запознайте се с идеята на Мария Андонова, която спечели стаж в ПРОЗНАНИЕ

Опазването на околната среда е качество, което става все по-ценно за съвременния човек. Понякога забравяме, че нашият принос не се равнява на няколко отделени часа в ежедневието. Той би трябвало да бъде начин на живот. В това се убедихме и когато срещнахме Мария Андонова от гр. Сандански. Тя взе участие в курса по лидерски и презентационни умения на Прознание като част от партньорството ни с Центъра на учебно-тренировъчните фирми към Министерството на образованието и науката.

Как се роди идеята за „Всеки ден – зелен ден“?

Откровено казано, никога не съм изучавала екология. Обичам много природата и виждам колко прекрасна е тя. За съжаление ние я унищожаваме, не оценяваме това, което имаме. Затова реших да се заема с този проект.

Ученичка съм в Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев”, гр. Сандански, професия „Икономист”. Благодарение на училището, през ноември месец 2016 г., получих възможност заедно с мои съученици да замина за Германия. Там в интервал от 15 дни, имах шанса да разширя знанията си, като се запознах с особеностите на бизнес средата в Германия и разучих тънкостта и спецификата на икономическия цикъл на предприятията. Точно там видях ПЕТ автоматите и реших, че и в България можем да се поучим от добрия пример за разделно събиране на отпадъци. Машините там са поставени във входовете на големите хранителни магазини и хората отиват и връщат бутилките. Автоматът от своя страна дава талонче, с което може да се пазарува в съответния магазин. В Германия стойността на едно пластмасово шише е 25 цента, а хората постоянно си купуват бутилки с минерална вода, защото другата е негодна за пиене. Когато върнеш 10 бутилки, получаваш 2,50 евро – с тези пари можеш да си купиш един голям шоколад или нещо друго.

Кога направи първи стъпки към разработването на този проект? Какви са условията ПЕТ машините да бъдат използвани в България?

Всичко започна с Олимпиадата по гражданско образование. Исках и трябваше да измисля проект, който да разработя и представя за определен срок. Споделих своята идея с учителка ми, госпожа Павлина Караджова, която ме подкрепи. Разработването започна на 25 ноември и включваше дейности като набиране на обща информация, провеждане на анкета, проучване на фирмите, занимаващи се с изкупуването на  пластмаса в България и изпращане на писма до фирми-спонсори. Установих, че самата инсталация струва около 37 000 евро, а къщичката, която я предпазва – около 20 000 лв. Така реших машините да бъдат на територията на търговските обекти. Дойде време и за изготвяне на анкетата. Попитах хората дали изхвърлят боклуците разделно и дали биха връщали пластмасовите бутилки в ПЕТ автоматите. Реших да използвам периода между Коледа и Нова Година. Въпреки климатичните условия, хората са навън, за да купуват подаръци! Благодарение на това, че градът ни е малък, а хората са дружелюбни, успях да проведа проучването и да раздам 1 500 анкети.

Как се срещна с Прознание?

Всяка година в Пловдив се провежда панаир на тези фирми, които създаваме в училище. Тъй като бях Управител на нашата фирма, всеки ден трябваше да проверявам конкурсите в сайта ни. Един ден видях курса по лидерски и презентационни умения на Прознание. Реших да се запиша и да участвам. Проведохме 6 урока, които включваха теми за лидерски и мотивационни умения, говорихме за интервютата и как да организираме времето си. Досега не се бях срещала с такъв тип обучение. Много ми хареса платформата. За първи път имах възможност да се запозная с нея. Не съм подозирала, че има платформа, с която в реално време се обясняват толкова неща и различни уроци. В началото се притеснявах, но след това започнах да се отпускам. Дадоха ни възможност да направим презентация на тема, която изберем. Реших да представя точно този проект. Благодарение на него спечелих и първо място в конкурса!

Как се почувства, когато разбра, че получаваш стаж в Прознание?

Нямах никаква представа, че ще получа предложение за стаж в Прознание. Много съм впечатлена, че ме подкрепиха. Изненадаха ме много приятно. Искам да се занимавам с маркетинг и продажби, така че стажът ми ще бъде в тази посока. Изучавам икономика и всичко това ми е много интересно. Мисля и в бъдеще да се възползвам от други техни уроци.

Как откликват институциите на предложението ти за ПЕТ машини?

Имах възможност да представя проекта и пред общината в град Сандански. Заместник-кметът сметна, че може да бъдат отделени пари за тази машина в рамките на една година. Вероятно талончетата ще трябва да се променят, за да може да бъде използвана у нас. Изпратих писмо и до една от най-големите хранителни вериги в България, но за съжаление от тях все още не съм получила отговор.

Темата за опазване на околната среда ме вълнува много. Тази година взех участие в пролетното почистване в нашия град. Разработих и проект, свързан с провеждането на обучения в детските градини и центровете за деца в неравностойно социално положение, наречен „Да инвестираме в бъдещето“. С помощта на моите съученици, се опитваме да променим ценностите и приоритетите на едно цяло поколение.

С тези последни думи искам да се обърна към всички: „Хора, обичайте и пазете природата, така както обичате и пазите себе си. Да опазим планетата ни, страната ни, града ни чист е НАША отговорност.”СПОДЕЛЕТЕ

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin